Jeugdtandzorg met de focus op preventie

Binnen onze kliniek in Boxtel hebben we diverse specialiteiten ondergebracht. Naast algemene tandheelkunde, orthodontie en implantologie, leggen we al jaren de nadruk op preventie bij onze jeugdige patiënten. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een goede verzorging van het gebit, gecombineerd met het beperken van suikers in de voeding van kinderen én het dagelijks goed poetsen met fluoridetandpasta, een uitstekende basis is voor een levenslange goede mondgezondheid.

Mondzorg Kids richt zich voornamelijk op cariëspreventie bij kinderen. Als gaatjes kunnen worden voorkomen, kan het langdurig behoud en gebruik van de eigen tanden en kiezen worden bevorderd. Bovendien kan patiënten pijn bespaard blijven en blijven mogelijk dure restauratieve behandelingen in de toekomst achterwege.

Op deze pagina vindt u informatie over de belangrijkste zaken die betrekking hebben op de mondgezondheid van kinderen tussen de 0 en 18 jaar.

Contact

Dukaat 9
5283 PJ Boxtel
Telefoon: (0411) 67 84 60
E-mail: info@mondzorgboxtel.nl

Gewoon Gaaf

Het behoud van eigen tanden is een groot aandachtspunt. Het verwijderen van tandsteen, het voorkomen en vullen van gaatjes, het signaleren van toekomstige problemen, valt onder de noemer preventieve mondzorg. Onze preventie-assistenten en tandartsen waken hier voortdurend over. Wij werken volgens het principe van Gewoon Gaaf.

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in het gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij u en uw kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Voorkom gaatjes

Sommige mensen denken dat het krijgen van gaatjes onvermijdelijk is, maar dat is niet zo! Suiker in eten en drinken is slecht voor ieders gebit. Wij raden daarom aan om kraanwater te drinken in plaats van frisdranken. Let op: suikervrije frisdranken bevatten geen suikers, maar kunnen wel zuur zijn, dus ook schadelijk voor het glazuur van de tanden. Door goed te poetsen met fluoride tandpasta en het gebruik van suikerhoudende drankjes en voeding te beperken kunnen we het aantal gaatjes bij kinderen tot wel 70% verminderen.

Poetsinstructie

Hieronder vindt u een overzicht van de 6 stappen om het gebit goed te poetsen. Leert u uw kind deze stappen aan en poets zelf nog even na tot uw kind 10 jaar is voor een optimaal resultaat. Er hoeft niet krachtig te worden gepoetst, een klein beetje druk is al voldoende. Aangeraden wordt de tanden na het ontbijt en voor het slapen te poetsen.

Poets volgens de 3 B’s:
Binnenkant, buitenkant, bovenop!

Begin met de binnenkant van de ondertanden. Ga verder met de buitenkant van de ondertanden. Dan nog de bovenkant van de ondertanden.

Dan zijn de boventanden aan de beurt, eerst de binnenkant. Dan de buitenkant van de boventanden. Tot slot de bovenkant van de boventanden.

Voor het hele gezin

Ook uw kinderen zijn (al vanaf 2 jaar) van harte welkom. Door zo jong mogelijk regelmatig onze praktijk te bezoeken raken ze vertrouwd met de omgeving en ons team. Hierdoor wordt goede tandzorg en een regelmatig bezoek aan de tandarts gewoon vanzelfsprekend.

Preventie en Mondhygiëne

Mondzorg Kids

Cosmetische tandheelkunde

Prothetiek

Orthodontie

Implantologie